Loading

Gemeentelijk museum 'Het Gasthuis'

AANBOD

In september 2006 opende de gemeente Duffel Museum 'Het Gasthuis' Het is ondergebracht in het voormalige Kasteel Gevers, dat voordien een halve eeuw dienst deed als onderwijsinstelling voor verpleegkundigen. Daarvoor fungeerde het een tijdlang als ziekenverblijf. 'Het Gasthuis' is eigenlijk een dubbelmuseum: de zijvleugel van het gebouw huisvest een Museum voor Verpleegkunde; de derde verdieping van het oude kasteel is ingericht als Heemkundig Museum.

In het Museum voor Verpleegkunde herleeft niet alleen de vroegere school voor verpleegkundigen, maar ook de geschiedenis van de verpleging en verzorging in vroeger eeuwen en de evolutie van het Belgische verpleegkundige onderwijs. Daartoe werd geput uit unieke collecties van gravures, prenten, boeken en archiefstukken en van medisch, verpleegkundig en didactisch materiaal. Het Duffelse Museum voor Verpleegkunde is als project uniek in Vlaanderen en dus zeker een bezoek waard.

Het Heemkundig Museum toont topics uit de lokale geschiedenis: de link tussen Duffel en duffelcoat, archeologische vondsten, het rijke verleden van Kasteel Ter Elst en van de vroegere Heren van Duffel. Daarnaast komen ook tal van oude foto's en voorwerpen uit het dagelijks leven van de schoolgaande jeugd en de werkende mens aan bod. Verder toont het museum hoe het in Duffel de industriële ontwikkeling en het verenigingsleven verging, enz... Voor bewegende beelden over Duffel is een aparte filmruimte voorzien, die op zondag ook als cafetaria is ingericht.

Adres: Rooienberg 21b
2570 DUFFEL
Antwerpen
Mail: museum@duffel.be
Tel: 015 30 72 10
Website: http://www.duffel.be/GEMEENTELIJK_MUSEUM_