Loading

Nationaal Borstelmuseum

AANBOD

De Izegemse borstelnijverheid kreeg een enorme stimulans toen borstelfabrikant Deryckere rond 1850 plantaardige grondstoffen invoerde uit Zuid-Azië en op die manier een goedkopere borstel kon produceren. In het begin van de 20ste eeuw kende de borstelnijverheid zijn hoogtepunt tot de jaren 1930 met een tewerkstelling van een 3000 personen.

De bezoeker maakt kennis met de knepen van het vak voor trekwerk en pekwerk, voor het maken van de draadborstel en de witborstel. Gaandeweg maakt de bezoeker de industriële revolutie mee langs het parcours van de eerste machines tot de machines van de jaren 1970, net voor de computergestuurde machine zijn intrede deed.

Nu kunnen wij ons nog moeilijk voorstellen dat er ooit zoveel soorten borstels zijn geweest. Een zetelborstel, tapijt- of trappenborstel bijvoorbeeld hebben we nu niet meer nodig dankzij de stofzuiger. Deze en nog veel andere modellen toont het museum.

Tijdens een geleid bezoek zorgt de gids voor verschillende demonstraties.

2011
Tijdelijke tentoonstelling: Museum zonder grenzen: borstels uit verschillende werelddelen, i.s.m. het schoeiselmuseum ( op wandelafstand))


Adres: Baron de Pélichystraat 3
8870 Izegem
West-Vlaanderen
Mail: borstelmuseum@izegem.be
Tel: 051 31 64 46
Website: http://www.musea.izegem.be