Loading

Klokkenmuseum

Het Klokkenmuseum biedt onderdak aan allerlei horloges en klokken die verzameld werden door Victor Wuyts (+ 2009) en zijn vrienden. Geen enkele klok die binnenkwam werkte, maar Victor bracht ze allemaal aan de praat. Deze verzameling is het gevolg van een uit de hand gelopen passie. Jaren schuimde Victor alle rommelmarkten af in België, van de Nederlandse tot aan de Franse grens. De allereerste klok die Victor in zijn verzameling kreeg was een regulateur (een precisie-uurwerk dat meer bedoeld is voor een exacte tijdsaanwijzing dan voor decoratie) die een duivenmelker had gewonnen als eerste prijs voor een vlucht naar Barcelona.

Gedreven door zijn fascinatie voor klokken en uurwerken studeerde Victor drie jaar lang aan het Hoger Instituut voor Uurwerkmakers te Leuven. Het was de enige school in België die erkend werd door Zwitserland. Victor was er de laatste en oudste leerling van professor Huybrechts. In 1998 slaagde hij in zijn eindexamen en ontving het diploma van uurwerkmaker. De collectie van het Klokkenmuseum wordt in stand gehouden door de familie van Victor. Zo brengen zij hulde aan de stichter van het museum.

Het Klokkenmuseum bezit een prachtige collectie klokkenmannen (mensen die overal het uur gingen meedelen). Verder vind je er een uitgebreide verzameling wekkers, waardevolle zakhorloges, boerenklokken, constateurs (om de tijden van de duiven te registreren) en schouwgarnituren waarin horloges zijn verwerkt. Ook de beroemde Westminsters (naar het geluid van de klokken van de Big Ben in Londen) en koekoeksklokken uit het Zwarte Woud behoren tot de collectie.

Praktisch

Het Klokkenmuseum is in de maanden april tot en met september elke zondag van 14 tot 18 uur gratis toegankelijk. Scholen en groepen zijn elke dag welkom na afspraak. Boeking en tarieven via Toerisme Geel.

Adres: Gooreind 94
2440 Geel
Antwerpen
Mail:
Tel: 014 58 68 79
Website: http://www.geel.be/product.aspx?id=371