Loading

Nationaal Schoeiselmuseum

AANBOD

2010
Tijdelijke tentoonstelling Shoe, shoe, ... SHOES!
Modeoverzicht damesschoenen 20ste eeuw.
Hedendaagse schoenontwerpers in België en Nederland

Vrouwen hebben iets met schoenen! Een uitspraak die toch niet verder dan de 20ste eeuw terug gaat. De damesschoenen kenden een enorme evolutie in die eeuw. Vrouwen rukten zich immers los uit het keurslijf, letterlijk en figuurlijk. De kledij evolueerde van lange donkere rokken naar elegante kleurige jurken op kniehoogte of tot net onder de bips. De focus komt zo op de schoenen. Ontwerpers experimenteren met dunne of dikke zolen, met spitse of vierkante toppen, met meer of minder decoratieve elementen.

De Izegemse schoenindustrie draait vooral in de jaren 1920 en 1930 mee op het topniveau. In de jaren 1950-60 vechten de firma´s voor een plaatsje op de schoenenmarkt waarbij men ofwel vast houdt aan de luxeschoen ofwel overstapt naar het seriewerk.

Schoenontwerpers bewegen zich, in de zoektocht naar wat de modebewuste vrouw zal dragen, handig op de lijn tussen comfort en creativiteit. Ook de hedendaagse Belgische en Nederlandse schoenontwerpers bewijzen dit met hun creaties in de tentoonstelling.

2011
Modeoverzicht 20ste eeuw van dames-, heren- en kinderschoenen.
De Izegemse schoennijverheid was vooral gekend voor zijn damesschoenen én voor kwaliteitsschoenen. Vandaar dat de Izegemse schoen en de techniek van de handgemaakte schoen ook ruim aan bod komt.
Tijdelijke tentoonstelling: Museum zonder grenzen: schoeisel uit verschillende werelddelen; i.s.m. borstelmuseum (op wandelafstand)

Adres: Wijngaardstraat 9
8870 Izegem
West-Vlaanderen
Mail: schoeiselmuseum@izegem.be
Tel: 051 31 64 46
Website: http://www.musea.izegem.be