Loading

Uit de Standaard van donderdag 20 mei 2010

Kankerinstituut wordt ziekenhuismuseum

* Auteur: (stl)De collectie vertelt het verhaal van tachtig jaar universitaire ziekenhuizen in Leuven.
LEUVEN - Vanaf vandaag is in de campus Sint-Rafaël van het UZ Leuven het ziekenhuisarchief enkele keren per maand te bezoeken.
Officieel gaan de deuren van de tentoonstellingsruimte voor de ziekenhuiscollectie HistarUZ pas open in september, maar vanaf vandaag kan u iedere tweede en vierde zaterdag en iedere eerste en derde donderdag van de maand terecht in het zogenaamde Kankerinstituut van de campus Sint-Rafaël in de Kapucijnenvoer.

Het gaat om medische toestellen en verpleegkundig materiaal maar ook beelden, teksten, getuigenissen en andere documenten. 'Eigenlijk zijn we pas echt beginnen te verzamelen toen we enkele jaren geleden 75jaar UZ Leuven vierden', zegt coördinator van de collectie Gerda Ceulenaere.

Erfgoeddag

'De doorstart kwam er vorig jaar, toen we met de collectie succesvol hebben deelgenomen aan de Erfgoeddag. De opstelling van toen in de oude verpleegkundige eenheid in het Kankerinstituut en de kapel van Sint-Rafaël hebben we behouden met kamers die zijn ingericht als onder meer een tandartsenkabinet, een operatiekwartier en een bevallingskamer. Op termijn kunnen we eventueel de opstelling uitbreiden met apotheekmateriaal uit de Van Evenstraat of met een tweede verpleegkundige eenheid.'

Omdat het UZ over een depot met liefst 5.000collectiestukken beschikt, zijn er ook heel wat mogelijkheden om de opstelling geregeld te actualiseren of te werken rond specifieke thema's. Bovendien krijgt het ziekenhuisarchief geregeld stukken cadeau uit privécollecties.

Volgens Ceulenaere hangt de toekomst van het museum in grote mate af van de respons van de bezoekers. 'Daar laten we het ook van afhangen of we meer openingsdagen zullen hebben. Voorlopig zijn we vooral bezig met een vzw uit te bouwen en met de collectie te inventariseren. Ook denken we eraan om delen van de collectie tentoon te stellen op de verschillende campussen.

Adres: Kapucienenvoer 33
3000 Leuven
Vlaams-Brabant
Mail: gerda.ceulenaere@uzleuven.be
Tel: 0486 05 48 47
Website: http://www.uzleuven.be/histaruz