Loading

Belgian Tile Museum

Mobile: +32 495 579067

ORSMAAL-GUSSENHOVEN - In het Belgian Tile Museum in Orsmaal staan vloer- en wandtegels uit grootvaders tijd centraal. Authentieke art deco-vloeren van bij ons vinden de weg naar Israël en Latijns-Amerika.

De productie van keramiektegels in belle-époquestijl is een haast vergeten onderdeel van ons industrieel erfgoed. Onterecht, want in de periode 1880- 1920 raakte de Belgische vloertegel over de hele wereld verspreid. Gerenommeerde architecten als Henry Van de Velde zorgden voor het ontwerp. Belgische fabriekscatalogi pakten uit met tientallen buitenlandse referenties, van Buenos Aires tot Singapore.

Gered van stort

Ook de Leuvense regio telde enkele voorname tegelproducenten. De Société Anonyme Produits Céramiques de la Dyle uit Wijgmaal bracht vanaf 1908 geperste wandtegels op de markt. De fabriek kreeg later concurrentie van La Céramique de Hérent . Hun producten werden gebruikt voor de decoratie van gemeentehuizen, kerken en villa's aan de kust.

Antiekhandelaar Lambert Brans uit Orsmaal is al jarenlang gefascineerd door art deco-tegels. In alle uithoeken van het land gaat hij op zoek naar authentieke tegelvloeren. Zijn verzamelwoede leverde hem een indrukwekkende collectie op, met een museum als gevolg.

Brans koopt volledige vloeren op: ,,Anders zouden ze op het stort belanden. Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen vloeren met de prachtigste oosterse patronen onder kamerbreed tapijt. Vanaf de jaren zestig ging het van kwaad naar erger: toen werden in Brussel honderden herenhuizen platgegooid voor de bouw van kantoren. Hoeveel art deco-vloeren er destijds verdwenen zijn? Ik durf er niet aan denken.''

De jongste jaren staat de Belgische keramiektegel weer in de belangstelling. ,,Oude vloeren van bij ons zijn erg gegeerd in Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en zelfs Israël'', zegt Brans. ,,Zelfs Nieuw-Zeelanders komen aankloppen. Of hoe ons erfgoed elders een tweede leven begint.''

Adres: Sint-Truidensesteenweg 221
3350 Orsmaal-Linter
Limburg
Mail: Info@Amfora-Antiques.com
Tel: +32 11 784311
Website: http://www.amfora-antiques.com