Loading

Geraardsbergse Musea

SIGAREN- EN LUCIFERMUSEUM / ABDIJMUSEUM, Abdijstraat 10, 9500 Geraardsbergen. Waardevolle site met diverse kleine musea over Chantillykant, sigarenproductie en de lokale lucifersnijverheid

Een permanente tentoonstelling waar men de weg van het vellen van de boom tot de lucifer in zijn doosje aanschouwelijk kan volgen aan de hand van een boeiende fotoreportage. Hier ziet u ook hoe dank zij computergestuurde machines stilaan ook de arbeiders uit het productieproces verdwenen.

De bezoeker zien hoe vuur werd gemaakt sinds de oudste prehistorische tijden tot nu met de gasaanstekers met een elektronisch aansteekmechanisme.

Een grote maquette brengt, samen met een muurgroot schilderij, de fabriek waar zoveel Geraardsbergenaars in werkten, opnieuw tot leven.

In het museum is ook het resultaat zien van de jarenlange verzamelwoede van Alfons Ramaut. Zijn familie schonk Geraardsbergen een hele verzameling aanstekers- tafelmodellen die van het kleinste tot het grootste gebruiksklaar zijn. Sinds de eerste aanstekers met butaangas op de markt kwamen in 1945, na de fameuze Zippo met benzine (1932), was een grote concurrent voor de lucifers geboren: hij is nu overal 'in' en hij kwam in de plaats van de goede oude doos lucifers

In het pijpenkabinet ontdekken we een mooie verzameling meerschuimpijpen en Gambierpijpen. Tientallen historische beroemdheden zijn afgebeeld op de koppen. Er zijn ook rookstoelen, tabakspotten, snuifdozen en baardrokers. Het pronkstuk van het pijpenkabinet is ongetwijfeld de â??breuk van de Samedistenâ?? (1908-1909), die door de voorzitter van deze pijprokersvereniging ceremonieel werd gedragen.

Het sigarenmuseum brengt de bezoeker dichter bij de streekgeschiedenis. Dat er ooit een tijd was waarin de sigarenindustrie hier zeer bloeiend was, daarvan getuigen de tientallen lithografieën van de sluitetiketten en de sigarenbanden. Ook de staalboeken van de handelsreizigers zijn verbluffend. Een affiche uit 1886 van een â??openbare verkoopâ?? geeft een indringend beeld van de omvang van deze sigarenindustrie. Enkele bijzondere sierstukken, zoals sigarencarrousels en sigarenkisten voor het rijpen van de sigaren illustreren de tradities en gebruiken die gepaard gaan met het pijp- en sigarenroken. Drijvende kracht achter dit museum is Edmond Van den Hole. Deze bevlogen verzamelaar had jarenlang één droom: â??de dag dat ik op pensioen ga, wil ik een museum. Vandaag werkt hij ook mee aan de uitbouw van een sigarenmuseum in Tenerife. Zijn tweede droom is hiermee ook vervuld.

Adres: Abdijstraat 10
9500 Geraardsbergen
Oost-Vlaanderen
Mail: info@de-abdij.be
Tel: 054 41 37 83
Website: http://www.de-abdij.be