Loading

Wereldculturencentrum Zuiderpershuis vzw

Opgelet: Klik op de foto om de volledige foto te zien.


Wereldculturencentrum Zuiderpershuis vzw


Vroeger was het Pershuis een hydraulische krachtcentrale voor de Antwerpse haven, nu is het een cultureel centrum voor muziek, theater, dans, film,...(Het Wereldcultuurcentrum Zuiderpershuis vzw)

Uit www.zuiderpershuis.be

Het Zuiderpershuis was één van de acht pershuizen die in tien jaar tijd gebouwd werden om energie te produceren voor de alsmaar groeiende haven. Deze krachtcentrale werd in 1883 ontworpen door Ernest Dieltiens met een monumentale gevel, 'ontworpen in de geest van de Vlaamse Renaissance'. Als overtuigd humanist bracht Dieltiens het praktische, het esthetische en het symbolische samen in één gebouw. In de periode tussen 1870 en 1914 was er een geleidelijke overgang van mankracht en paardenkracht naar mechanisatie. De hydraulische systemen werden in de Antwerpse haven ingehuldigd omstreeks 1878.

Hydraulische krachtcentrale

Het Zuiderpershuis was een hydraulische krachtcentrale die de volgende installaties van energie voorzag: 164 havenkranen, 6 sluizen, 8 bruggen, 3 rioolschuiven en 30 kaapstanders. Het ganse complex bestond uit twee torens met accumulatoren, een machinezaal met twee stoomketels, twee stookzalen met veertien stookketels, een kettinggloeioven, een volledig uitgeruste smidse met vier vuurhaarden en werkhuizen met draaibanken en schaafbanken. In het begin van de twintigste eeuw was het echter duidelijk dat elektriciteit de energievorm van de toekomst was. Nog tot 1958 heeft het geduurd vooraleer de stoommachines vervangen werden door elektriciteit, binnen het kader van het Marshall-Plan. Op elektriciteit heeft de fabriek nog tot in 1977 de Nassaubrug bediend. Daarna werd het pershuis gesloten en nog alleen gebruikt als onderhoudsdepot.

Siwe noot Hydraulische accumulator

Om steeds een buffervoorraad water op 50 bar beschikbaar te hebben en om drukschommelingen op te vangen, zou bij een open reservoir een watertoren van 500m hoog nodig zijn. Daarom werd gekozen voor een verticale cilinder afgesloten met een zuiger belast met een enorm gewicht (cm² zuiger x 50 kg), de hydraulische accumulator.
Het hoge-druk netwerk bevatte geen retourleidingen. Het afgewerkte water werd gewoon in de Schelde geloosd.
De Stoommachine (waterpompen) zijn verdwenen. Deels bewaarde wagonweegschaal, kettinggloeioven en smidse.

Adres: Timmerwerfstraat 41
2000 Antwerpen
Antwerpen
Mail:
Tel:
Website: http://www.zuiderpershuis.be/articles.php?id=4&parent=15