Loading

De Bakkersmolen

AANBOD

De bakkersmolen met stoom- en bakkerijmuseum is het levenswerk van de Heer en Mevr. De Medts-Maas. Alles begon met de aankoop van een twee eeuwen oude hoeve (nu verbruikszaal) en de bouw van een nieuwe stellingmolen, waarin wel meer dan 280 000 oude stenen werden verwerkt. De molenromp zelf werd 17 meter hoog en bekroond met een kap van nog eens 4 meter. Het hoogste topje dat door de draaiende wieken wordt bereikt ligt op 32 meter. De molen doet dienst als gewone korenmolen, die dankzij een Sabbe-stoommachine ook bij windstilte kan malen.

Achter de molen is het stoommachinemuseum met diverse machines, die men van mei tot oktober op WE aan het werk zet. In deze periode rijdt er ook een toeristisch treintje rond de molen.

Bovendien is er op dezelfde site een bakkerijmuseum met een Marshall stoomlocomobiel uit 1903 die voor de aandrijving van de nodige bakkerijmachines zorgt. In het daarnaast gelegen vertrek werd een met hout gestookte bakoven voorzien. Ook deze wordt nog gebruikt voor het bakken van brood of ander lekkers. Hoewel er ook een door de stoommachine aangedreven kneedmachine voorhanden is, wordt het meeste deeg toch met de hand bewerkt.

Verder staan er nog allerlei gebruiksvoorwerpen uit de bakkersstiel. Bij gelegenheid wordt ook de stoomtractor in werking gesteld.

De machines zijn telkens aan het werk op zondag.
Plant u een bezoek, dan raadpleegt u best eerst de website of neemt u telefonisch contact op met de bakkersmolen.

Adres: Sint-Jansstraat 238
2910 Essen
Antwerpen
Mail: fdanen@skynet.be
Tel: 03 677 22 67
Website: http://www.bakkersmolen.be