Loading

Harmonium Art Museum

AANBOD

Het Harmonium-Art-Museum' werd opgericht door Ben Roemendael, kunstfotograaf, die hiermee zijn zorgvuldig opgebouwde verzameling harmoniums kon tentoonstellen en zo een vernieuwde belangstelling voor dat instrument wil realiseren en bewaren.

De verzameling bestaat voornamelijk uit Zuigwindharmoniums die meestal in de huiskamers, kleine kerkjes en kapellen werden bespeeld en waarbij psalmen en andere kerkelijke liederen werden meegezongen.

Vroeger stond zowat in iedere school een harmonium, ook traporgel genoemd, in zijn bezit om tijdens de muziekles de leerlingen te begeleiden of de melodie aan te leren.

Tot de verzameling horen ook enkele waardevolle Drukwindharmoniums: deze hebben meer mogelijkheden en kunnen in sommige gevallen het klassieke pijporgel vervangen, mede door een merkelijk beter en groter geluidsvolume.

Alle harmoniums werden door Ben Roemndael gerestaureerd en terug speelklaar gemaakt.


LOCATIE

Huize 'Scelliana' waarin het museum zich bevindt, is een meer dan honderd jaar oude hovenierswoning die, na verschillende verbouwingen, de laatste 12 jaar op de eerste verdieping een tentoonstellingsruimte ter beschikking had voor beeldende kunstenaars.

Adres: Dendermondestr.13-15
2627 Schelle
Antwerpen
Mail: harmonium.art@skynet.be
Tel: 03 887.61.97
Website: http://www.harmoniummuseum.centerall.com/index.php