Loading

Astronomische Klok Willem Smolders

(de klok ligt momenteel stil en zal van locatie veranderen)

AANBOD

Willem Smolders (82) startte in 1939 met een horlogewinkel in het Putse dorpscentrum. Tussendoor werkte hij bijna acht jaar aan zijn unieke astrologische klok. In 1952 was de klok klaar. Het kunstwerk is 3,5 meter hoog en staat op een voetstuk van iets meer dan een meter. Het geheel weegt ruim anderhalve ton. Sinds eind de jaren negentig staat de klok opgesteld in het vroegere politiekantoor van Kapellen. Centraal onderdeel van de klok is een enorme slinger waarbij elke slingerbeweging exact één seconde duurt.

De slingertijd is gekoppeld aan de stand van zon, maan, en planeten en geeft de tijd weer op elf verschillende plaatsen in de wereld. De klok bestaat uit drie delen die boven elkaar zijn gemonteerd. In de sokkel zit een elektrisch aangedreven besturingssysteem. Daarop staat een tussenverdieping waarin elk uur een treintje rondtuft met wagonnetjes die elk één van de Belgische provincies voorstelt.

Bovenop dit pronkstuk is het astrologische klokkengedeelte geplaatst. Verdeeld over de vier zijkanten verwijzen 55 wijzerplaten naar de stand van planeten, dierenriem, sterrenregens, de getijden in Antwerpen, Oostende, Brest en Dover.

De klok is samengesteld uit meer dan 30.000 radertjes en assen die allen met de hand vervaardigd zijn. Belgische en internationale uurwerkspecialisten beschrijven de klok als ,,één van de beste astronomische uurwerken van de wereld op technisch en wetenschappelijk gebied''.

Om de toekomst van zijn kunstwerk te verzekeren schonk in 1998 Willem Smolders zijn klok aan het gemeentebestuur. Dat gaf het een permanente plaats in het vroegere politiekantoor op de hoek van de Hoevensebaan en de Antwerpsesteenweg.

Adres:
2950 Kappelen
Antwerpen
Mail: cultuurdienst@kapellen.be
Tel: 03 660 67 50
Website: http://www.kapellen.be/product.aspx?id=721