Loading

Een ontdekkingstocht door de wereld van radioactieve afvalstoffen
NIRAS en Belgoprocess hebben een informatiecentrum over radioactieve afvalstoffen ingericht, Isotopolis genoemd, vlakbij de plaats waar radioactieve afvalstoffen verwerkt worden.


In deze permanente tentoonstelling met veel visuele informatie wordt een zo duidelijk mogelijke kijk gegeven op de wereld van de radioactieve afvalstoffen. kunnen ook kennismaken met de dagelijkse realiteit van het beheer van radioactief afval. Op de site van Belgoprocess kan een opslagplaats van geconditioneerd laagradioactief afval en een verwerkingsinstallatie voor laagradioactief vast afval bezocht worden. Er wordt ook een film getoond over de verwerking en de opslag van hoogradioactief afval.

Isotopolis, wetenschap voor iedereen

Isotopolis is gemaakt voor iedereen die belangstelling heeft voor het beheer van radioactieve afvalstoffen en met eigen ogen wil zien hoe dit gebeurt. Er is gekozen voor een persoonlijke en modulaire aanpak, waarbij vele aspecten van het beheer van radioactief afval aan bod komen.

Ook de onduidelijkheden rond radioactiviteit en ioniserende straling worden bij een bezoek weggewerkt. Voordat de bezoekers in het informatiecentrum worden rondgeleid, bekijken ze een video van een 13-tal minuten, over de rol die radioactiviteit speelt in het dagelijkse leven. Zo krijgen ze een basis om het bezoek op optimale wijze te kunnen volgen.

Isotopolis, ruimte voor dialoog

De bezoekers maken hun ontdekkingstocht door de wereld van radioactieve afvalstoffen onder leiding van een ervaren begeleider. De materialen en middelen die in Isotopolis gebruikt worden, helpen hem of haar om de materie concreet voor te stellen. De rondleiding gebeurt in kleine groepjes, waardoor een gesprek tussen animator en bezoeker kan ontstaan.

Adres: Gravenstraat 73
2480 Dessel
Antwerpen
Mail: isotopolis@belgoprocess.be
Tel: 014 33 40 31
Website: http://www.isotopolis.be