Loading

Museum voor Heem- en Oudheidkunde Kontich

Het museum is sinds september 1999 ondergebracht in de nieuwe gebouwen van het gemeentelijk bibliotheek- en cultuurcomplex. Geen muffe oubollige bedoening dus, maar een aantrekkelijke verzameling voor het publiek van vandaag. Kinderen en jongeren, volwassenen, gezinnen, verenigingen, toeristen, scholen ... Iedereen is welkom!

De collectie bestaat uit twee afdelingen:

1. Archeologie

De oudste vondsten in de afdeling "Archeologie" dateren uit de steentijd (tot 3500 voor Christus). Deze collectie, mee te danken aan de verschillende opgravingen van de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (A.V.R.A.), toont aan dat Kontich al voor Antwerpen bestond. Naast de grondsporen werden er ook veel archaeologica zoals o.a. aardewerk en gebruiksvoorwerpen verzameld (Bronstijd, IJzertijd, Gallo-Romeinse periode, Middeleeuwen).

Een bescheiden verzameling van in Kontich en omgeving gevonden fossielen laat bovendien toe een blik te werpen in het geologisch verleden van het grondgebied.

2. Volkscultuur

In de afdeling "Volkscultuur" vindt u voorstellingen uit het dagelijkse leven van onze voorouders en van de voorwerpen die ze gebruikten (vanaf de zestiende eeuw). Diverse (verdwenen) oude ambachten zijn met hun alaam vertegenwoordigd.

Niet te missen is de uitgebreide collectie merklappen, stoplappen en pronkrollen (naaiwerkjes met merkletters, cijfers en figuren), die behoort tot de grootste van de wereld.

Adres: Sint-Jansplein 8
2550 Kontich
Antwerpen
Mail: heemkunde.kontich@gmail.com
Tel: 03 457 86 04
Website: http://users.telenet.be/guido.theys/index.htm