Loading

Folkloregroep De Klomp-De Klinge V.Z.W

Folkloregroep De Klomp-De Klinge V.Z.W. werd opgericht in 1976. De opdracht is alles wat te maken heeft met de klompenmakerij te verzamelen. Het ambacht aan te leren en door te geven aan de volgende generaties. Een eerbetuiging aan de duizenden klompenmakers die in het Waasland actief waren.

De V.Z.W. fungeert plaatselijk als heemkundige kring, is erkend als uitgever en gaf reeds meerdere werken uit. Vooral de boeken over De Klinge (â?¦een smalle strook zand, â?¦tussen grens en polderland) werden een groot succes.

De vereniging zorgde o.a. voor een toeristische wegwijzer en zijn oprichter plaatste een klompenmakersmonument in het dorp. De V.Z.W. ging eerst in stoeten uit en won meerdere prijzen. Naarmate de kennis over het ambacht toenam onder leiding van diverse klompenmakers (zowel kappers, snijders als heulders), werd de stoetenformule verlaten en wordt resoluut gekozen voor demonstratie van het ambacht. Vandaag behoren ze tot de weinigen die het ambacht nog kennen. De groep verplaatst zich met mannen en vrouwen in klederdracht die het ambacht in België, Frankrijk en Nederland demonstreren. Hiervoor hebben ze een tent van 10 meters bij 2 meters waarin zowel het ambacht als de versieringsmethoden worden gedemonstreerd. Verdere inlichtingen of vragen tot demonstraties kunnen gericht aan het secretariaat: Hogenakkerstraat 7, 9170 De Klinge (België«).

De vereniging beschikt over een schoolproject (eindterm wereldoriëntatie, techniek) voor 8-jaringen dat op vraag kan gerealiseerd worden voor een klas.

Adres: Hogenakkerstraat 7
9170 De Klinge
Oost-Vlaanderen
Mail: eric.de.keyzer@telenet.be
Tel: 03 770 54 15
Website: http://www.deklompdeklingevzw.be