Loading

Vzw OMV Gasthuismuseum St.-Dimpna

Het museum is gehuisvest in het complex van het Oud Gasthuis van Geel, dat in de 13de eeuw gesticht werd door Hendrik III Berthout. Het biedt een levendig beeld van het dagelijks gebeuren in het Gasthuis en het leven van de Gasthuiszusters Augustinessen die in 1552 de ziekenzorg op zich namen.

Daarnaast blijven de herinneringen aan St.-Dimpna voortbestaan. Deze Ierse koningsdochter, die te Geel de marteldood stierf, ligt aan de basis van de wereldbekende Geelse gezinsverpleging van geesteszieken.

Bezoekers kunnen via audiogids en computers kennis maken met de 17de eeuwse figuren. Zusters en zieken vertellen hoe ze in het gasthuis terechtkwamen en hoe het leven in de voorbije eeuwen er aan toe ging. Voor groepen is er de mogelijkheid om met een gids het museum te verkennen.

De inboedel die in de loop der eeuwen werd verkregen of gekocht ten behoeve van het gasthuis en het klooster bleef goeddeels bewaard. Zo vormen dit gebouwencomplex, de inboedel en het leven en werk van de zusters in dienst van de noodlijdenden een prachtig geheel.

Het museum werd in de jaren 2001-2005 vernieuwd. Het brengt een verhaal van het leven in dit huis vanaf de middeleeuwen tot 1969.

Adres: Gasthuisstraat 1
2440 Geel
Antwerpen
Mail: gasthuismuseum.geel@skynet.be
Tel: 014/59.14.43
Website: http://www.gasthuismuseumgeel.net