Loading

Stedelijk Museum voor Pijp en Tabak

In het museum wordt in vijf afdelingen de geschiedenis van de tabaksindustrie getoond aan de hand van documenten, pijpen e machines. In 1 van de kamers is een tabakswinkel uit de 19de eeuw gereconstrueerd.


Het verhaal van de Fleur d'Harlebecque, de tonnen snuif die in de Harelbeekse fabriekjes zijn geproduceerd, de evolutie van het roken en de tabak.

Hier kom je het te weten. Een unieke 900-koppige pijpencollectie is meer dan een bezoekje waard, net als het authentieke tabakswinkeltje. Het uitgebreid machinepark op zolder moet je gezien hebben. Natuurlijk mag hier het verhaal van de snuif niet ontbreken.

In een statig 18e-eeuws herenhuis vind je het Pijp- en Tabaksmuseum dat de verschillende facetten rond het gebruik en verwerken van tabak belicht. Daarbij blijven we niet binnen Europa, maar gaan we ook een kijkje nemen hoe in andere culturen tabak gebruikt werd en wordt. De tabakskamer toont naast de verschillende soorten tabak ook hun verschillende verwerkingsvormen.

De pijpenkamer toont een deel uit de 900-koppige pijpencollectie die het museum rijk is. Een greep uit de verzameling: van gewone kleipijpjes tot dure bruyère- en gesculpteerde meerschuimpijpen of van de regimentspijp in porselein tot de Oosterse opiumpijp.

De vervaardiging van snuif, maar ook de snuifdoos in al haar vormen (vroeger hét statussymbool bij uitstek) wordt in de snuifkamer mooi geïllustreerd.

Het authentieke winkeltje toont naast een rijke collectie tabakspotten hoe tabak vroeger verkocht, maar ook gesmokkeld werd. Hoe men tabak precies verwerkte, zie je op de charmante zolder. Verschillende machines leggen het hele traject van de tabak uit vanaf de oogst, over het snij- en droogproces tot de verpakking.

Adres: Marktstraat 100
8530 Harelbeke
West-Vlaanderen
Mail: musea@harelbeke.be
Tel: 056 73 34 70
Website: http://www.harelbeke.be/musea