Loading

Heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve

Opgelet: Klik op de foto om de volledige foto te zien.


Heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve


De Kaasstrooimolen is een staakmolen die samen met de naastgelegen Pandoerenhoeve het Heemerf vormt, sommigen spreken al van "Klein Bokrijk"
De molen is momenteel (voorjaar 2010) in goede staat behalve twee wieken, ze zou eventueel kunnen draaien op de twee goede wieken.


Uit website www.heist-op-den-berg.be/page.aspx?PageID=545 Heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve

kaasstrooimolen
Ruim twintig jaar geleden werd door het gemeentebestuur van Heist op den Berg beslist om in samenwerking met de Koninklijke Heemkundige Kring "Die Swane" over te gaan tot de aanwerving van de beschermde Kaasstrooimolen te Bruggeneinde. Dit was de start voor de verwezenlijking van het "heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve" zoals het er vandaag uit ziet.
De Kaasstrooimolen is de laatste houten standaardmolen in het arrondissement Mechelen en de enige getuige van de 15 windmolens die in vroegere eeuwen het landschap sierden. Hij werd grondig gerestaureerd en feestelijk ingedraaid in 1990. Ook nu draaien de wieken op zondag als er wind staat. De naam Kaasstrooi is nauw verbonden met de turfgronden aldaar. Toen men in 1724 de turfstekerij in twee delen vernoemde, nl. kaasstrooi en biezen, verwees men duidelijk naar het gewas dat er het meest voorkomt

Pandoerenhoeve
In 2000 werd de pandoerenhoeve in haar oorspronkelijke staat heropgericht. Sindsdien groeide de hoeve uit als een geliefde pleisterplaats voor jong en oud. Het bakhuis, dat in 2002 op het heemerf oprees, werd ontworpen door architect Willy Bens in de stijl van de 19de eeuwse bakhuisjes die men toen overal aan de boerderijen kon aantreffen.

De Pandoerenhoeve is een vroeg 17de-eeuws lemen langgevelhoeve die vanaf 1624 tot voor ruim tien jaar op de plaats â??Pandoerenhoekâ? in Schriek stond. Het is een typische zelfdragende vakwerkconstructie met grote open haard, lemen muren en pannendak, vroeger gedekt met stro.

Adres: Bruggeneindse Heibaan
2220 Heist-op-den-Berg
Antwerpen
Mail:
Tel:
Website: http://www.heist-op-den-berg.be/page.aspx?PageID=545