Loading

vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs

STOOMTREIN DENDERMONDE-PUURS (SDP) IN DE KIJKER

Een van de belangrijkste museumspoorlijnen in Vlaanderen is de Stoomtrein Dendermonde - Puurs vzw. Het oud station van Baasrode-Noord (Fabriekstraat 118, 9200 Dendermonde-Baasrode) en het omgevende terrein (een waar openluchtmuseum) is de echte thuishaven van SDP. In het station zelf kan met elke zaterdag van 14 tot 17 uur terecht voor een bezoek aan een bijzonder interessante spoorwegboekhandel. De stoomtrein is elke zondag in juli, augustus en september onder stoom te bewonderen tussen Baasrode en Puurs. Vetrekuren 12h en 15h te Baasrode-Noord.


AANBOD

Reeds sinds 1977 zet deze vereniging zich in voor het behoud en de restauratie van historisch waardevol spoorwegmaterieel. Men realiseerde o.a. de restauratie van een stoomlocomotief Cockerill daterende van 1907, een GCI rijtuig van 1904, een Billard draisine van 1927 en een motorrijtuig 4302 van 1954.

De medewerkers van de vereniging zorgen voor de publieksontsluiting van dit patrimonium door de exploitatie van de Stoomspoorlijn Dendermonde Puurs, waarop dit spoormaterieel wordt ingezet. Deze toeristische uitbating draagt bij tot de financiering van de restauraties. De vzw neemt ook deel aan het Erfgoedweekend, de Open Monumentendag, het Palingfestival te Bornem, PuKeMa te Puurs e.d. Men organiseert een Weekend van de Trein te Puurs en verzorgt speciale ritten voor groepen, bedrijven e.d.m. 4 X per jaar verschijnt het informatieblad BVS Info.

Adres: Fabriekstraat 118
9200 Dendermonde-Baasrode
Oost-Vlaanderen
Mail: info@stoomtrein.be
Tel: 052 33 02 23
Website: http://www.stoomtrein.be/