Loading

Museum van de Boekdrukkunst

Postadres : Keizerslaan 4, 1000 Brussel

Toegang voor het publiek : Keizerslaan 2
De ingang Gutenberg (Kunstberg) is gesloten van 1 maart tot 15 juni omwille van de renovatie van de deuren, het sas en de directe buitenomgeving. U kunt wel de ingang aan de Keizerslaan 2 gebruiken.
Kunstberg en Keizerslaan 2 - Plan
Opgelet ! Vanaf 17 uur is de bibliotheek enkel nog bereikbaar via Keizerslaan 2 Dit museum bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek Albert I op niveau -2 en -3


AANBOD

Dit museum, opgericht in 1975, en sedert 1977 een v.z.w., heeft tot doel niet alleen de belangrijke getuigen van de boekdrukkunst en van de technieken rondom het boek te bewaren en voor te stellen maar ook alle documentatie hieromtrent. Zo werden 400 machines en drukkersmeubilair, voornamelijk uit de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw, bijeengebracht. Het merendeel bevindt zich in de gangen van niveau -2; het overige deel van het museum (niv.-3) is op aanvraag toegankelijk voor groepsrondleidingen.

Als merkwaardige stukken in de verzameling zijn er de houten typografische pers van het einde van de 18de eeuw, de Stanhope-pers uit 1795, de drukpersen van F. Rops, M. Elskamp en A. Curvers alsook de cilinderpers van de Duitse regering te Brussel tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het museum beschikt over een gespecialiseerde bibliotheek van een duizendtal werken. Deze boeken zijn opzoekbaar via de on-line catalogus van de Koninklijke Bibliotheek van België. Ze kunnen worden geraadpleegd in de leeszaal van de Afdeling Kostbare Werken.

Adres: Keizerslaan 4
1000 Brussel
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Mail: musimp@kbr.be
Tel: 02 519.57.30
Website: http://www.kbr.be/actualites/musees/printmus/printmus_nl.html