Loading

NAVIGO Nationaal Visserijmuseum

Het nieuwe museum wenst het rijke visserijverleden van onze Vlaamse kust levendig te houden met de rijke museumverzameling voorgesteld in levensechte decors, kunstwerken, illustratiemateriaal en diverse doe-elementen.


Bij het binnenkomen belandt u in het gratis bezoekerscentrum waar info wordt gebracht over de Vlaamse visserij aan het begin van de 21e eeuw en over de getuigenissen ervan die vandaag nog aanwezig zijn langs kust en Schelde. Verder wordt de hedendaagse visserij voorgesteld op wereldschaal, in Europees en Vlaams verband. Hier is ook een toeristisch infokantoor voorzien en een erfgoedwinkel. Het scheepsjongensatelier bij de inkom zal voornamelijk zeeklassen op een actieve wijze inwijden in de visserijtechnieken en -tradities.

Aan de hand van hedendaagse presentatietechnieken (interactief en audiovisueel) wordt u door de visser bij de hand meegenomen doorheen de geschiedenis van de Vlaamse visserij. U maakt kennis met de woon- en leefcultuur van de Vlaamse visser aan de Westkust, de strandvisserij en strandjutterij, bijgeloof versus volksgeloof bij de visser, een vissersfamilie, een historische scheepswerfâ?¦

Het kustvissersvaartuig OD.1 â??Marthaâ?? werd centraal in de nieuwbouw opgesteld en fungeert als kapstok voor verschillende verhaallijnen die het museum bevat.

Naast de permanente tentoonstelling is er tevens ruimte voorzien voor tijdelijke thematentoonstellingen.
Het museum herbergt ook een documentatiecentrum voorzien van een vakbibliotheek.

Het NAVIGO â?? Nationaal Visserijmuseum schept een dynamisch klimaat voor maritiem erfgoed in Vlaanderen. Door een interactieve opstelling, gevarieerde tentoonstellingen en aandacht voor geschiedenis, heden en toekomst van de visserij in de Noordzee, toont en verdiept het museum de unieke banden die bestaan tussen mens en zee.
Het museum beheert een bijzondere collectie van een internationaal niveau, bewaart en documenteert het erfgoed van het wereldfenomeen der 'paardenvisserij'. Het museum is een gastvrije ontmoetingsruimte voor jong en oud.
Het NAVIGO â?? Nationaal Visserijmuseum met zijn verzameling, spectaculaire aquaria en beeldende maritieme kunst is het kruispunt bij uitstek voor het erfgoed, de natuur en de cultuur van de Noordzee.

Adres: Pastoor Schmitzstraat 5
8670 Koksijde
West-Vlaanderen
Mail: info@navigomuseum.be
Tel: 058 51 24 68
Website: http://www.navigomuseum.be