Loading

Fruitstreekmuseum

De belangrijkste doelstelling van de vzw is:
- De promotie van Zuid-Limburg als fruitstreek
- De organisatie van evenementen waarin het fruit centraal staat.
- Het uitbouwen van een fruitsite in de Abdij Colen-Kerniel
- Een samenwerking met andere toeristische initiatieven.

Belangrijkstre realisaties tot op heden zijn:

- Een koffertentoonstelling 'Geschiedenis van de fruitteelt' die met veel succes op verschillende plaatsen werd opgesteld. Het was een informatieve tentoonstelling met heel wat foto- en illustratiemateriaal over de fruitteelt en de toelevering, de verkoop, de promotie en de afgeleide producten. Deze tentoonstelling had tot doel de eigen bewoners in de streek te sensibiliseren en aan te zetten tot conservering en openstelling van fruittteelt- en verwerkingsbedrijven.

- Een boek 'Haspengouw, een fruitstreek met traditie '
door Veerle Jacobs : een keurig uitgegeven werk dat een volledig beeld schetst van de fruitteelt en de fruitverwerking vroeger en nu, ook over de samenhorigheid van de streek en de mensen met fruit. Geschiedkundige teksten worden afgewisseld met aangename en soms humoristische anekdotes.

De Fruitsite te Colen : de inrichting van een fruitmuseum in een zijgebouw op het binnenplein van de Abdij Mariënlof te Kerniel (Borgloon)

AANBOD
Dit Fruitstreekmuseum is een ecomuseum waarbij de hele regio betrokken is. Het werd ondergebracht in een zijgebouw op het binnenplein van de abdij Mariënlof. Het museum bekijkt één en ander zowel beroepsmatig als vanuit een historisch standpunt en richt zich zowel tot de bewoners van de fruitstreek als tot iedereen die zich voor de fruitsector en de geschiedenis van Haspengouw interesseert.

1, Naast de promotie van Zuid-Limburg als fruitstreek tracht men er ook evenementen te organiseren waarbij fruit een prominente rol speelt en de fruitsite in de abdij uit te bouwen met aandacht voor zowel verleden, heden als toekomst van de fruitteelt.

2, De museale werking in de abdij bestaat uit de opstelling van didactische panelen met tekst en foto's, die de geschiedenis van de Haspengouwse fruitteelt illustreren. De bezoeker maakt er eveneens kennis met de nevenactiviteiten en met diverse facetten van de moderne fruitteelt. Er wordt gewerkt rond thema's als het belang van de fruitproductie, fruit en gezondheid, fruit en wetenschap, enz. Een en ander wordt verduidelijkt aan de hand van memorabilia zoals de oudste Europese sorteermachine en de oudste Belgische veilingklok. Men kan eveneens op een interactieve manier bijkomende informatie opvragen. De uitleg werd bewust eenvoudig gehouden en past ook voor een jong publiek. Aanvullend biedt men de mogelijkheid om fruitgebonden streekproducten aan te kopen.

ORGANISATIE

De stuwende kracht achter dit museum is de VZW fruitstreekmuseum http://www.vzw-fruitstreekmuseum.be

Adres: Colenstraat 1
3840 Borgloon
Limburg
Mail: fruitstreekmuseum.vzw@pandora.be
Tel: 012 74 72 44
Website: http://www.vzw-fruitstreekmuseum.be