Loading

Politiemuseum Antwerpen

AANBOD

Het museum bezit een collectie over de Antwerpse gemeentepolitie vanaf 1860.

Langs de uniformengalerij, waarvan het oudste uniform nog van 1861 dateert, wordt de vestimentaire evolutie geïllustreerd tot de laatste veiligheidspakken, die momenteel gedragen worden tijdens ordediensten.

In de 2 grote vitrinekasten kan de bezoeker een collectie petten en helmen bewonderen. Verder hangen er aan de muur portretten van commissarissen en oude groepsfoto´s van agenten, officieren en andere eenheden.

Alle slag-, vuur- en speciale wapens die ooit in het Antwerpse politiekorps werden gebruikt, liggen in gesloten glazen vitrines. Een uitgebreide collectie handboeien, van de eerste zelfgemaakte exemplaren "menotten" - tot de laatste snufjes.

Daarnaast stalt het museum nog een collectie verboden wapens en drugs tentoon.

Een oude dienstfiets en de de voormalige motorfietsen van de mobiele brigade en de verkeerspolitie.

Foto´s herinneren aan de beginperiode van de politieschool, inmiddels omgedoopt tot Politie Opleidings- Trainings- en Vormingscentrum Antwerpen VZW.

Naast dit alles bevat het museum nog oude apparatuur uit de telecommandokamer, zwaailichten, verkeersregelaars, insignes, armbanden, emblemen, penningen, vlaggen, enz. Verder is er een uitgebreide verzameling boeken, wetteksten en documenten, waarvan sommigen nog uit de tijd van de Franse Revolutie dateren.

Sympathisanten die historische foto´s, voorwerpen of documenten met betrekking tot de Antwerpse politie aan het museum willen schenken, zijn meer dan welkom op bovengenoemd telefoonnummer!

Adres: Oudaan 5
2000 Antwerpen
Antwerpen
Mail: politiemuseum@politie.antwerpen.be
Tel: 03/338.58.28
Website: http://www.5345.be/museum/museum06.htm