Loading

Volkssterrenwacht Beisbroek

AANBOD



1, Permanente tentoonstelling

Aan de hand van een aantal interactieve opstellingen, wordt U ingeleid in de boeiende wereld van de astronomie. Naast ons eigen zonnestelsel, besteed men aandacht aan het ontstaan en de levensloop van de sterren, hoe we informatie aan de straling van de hemelobjecten ontfutselen en wat onze plaats is in de Melkweg en de allergrootste structuren van het immense universum.



Met behulp van een visueel aantrekkelijke proefopstelling doet men het heden, verleden en de toekomst van het heelal uit de doeken en maakt men duidelijk hoe begrippen als Oerknal of vacuümenergie kunnen begrepen worden.



2, Planetarium

In het planetarium worden projecties uitgevoerd rond diverse thema´s



3,Planetenpad

Bij een planetenpad worden de afstanden tussen de planeten op schaal voorgesteld, meestal binnen een gemakkelijk overbrugbare afstand. In Beisbroek betekent dit een afstand van 835 m, tussen het kasteel en de randparking Diksmuidse Heerweg. Dit komt overeen met een schaal van 1 op 9000 000 000; elke stap die je zet betekent dus een werkelijke afstand van 9 miljoen kilometer.



Elke planeet wordt voorgesteld door middel van haar mythologische representant. Zo wordt de planeet Venus weergegeven als de Godin van de Liefde, Neptunus als de Zeegod en Saturnus als de God van de Tijd. Elke mythologische figuur werd uitgebeeld als een sculptuur van de hand van beeldend kunstenaar Jef Claerhout. Naast de kenmerkende attributen, manipuleert elke figuur ook nog eens een bol(letje), dat de grootte van de planeet op schaal weergeeft. Om praktische redenen is hier voor een andere schaal gekozen: 10 cm is in werkelijkheid 18000 km.



4, Het observatorium

Het observatorium is uitgerust met verschillende hoogkwalitatieve telescopen. De langste sterrenkijker is een Lichtenknecker 20 cm F15 refractor. Verder beschikken ze nog over een Lichtenknecker 30 cm Schmidt-Cassegrain MPT reflector, die vooral gebruikt wordt voor fotografie en de nieuwe CCD-technieken. Een 7 cm refractor is uitgerust met een Coronadofilter, die toelaat om getuige te zijn van spectaculaire gebeurtenissen als protuberansen in de chromosfeer.



5, Mediatheek

De sterrenwacht beschikt over een goed uitgeruste bibliotheek met meer dan 1000 titels. Bovendien zijn we geabonneerd op enkele tientallen gespecialiseerde tijdschriften. Het multimediadeel bestaat uit een groot aantal dia´s, video´s en uiteraard ook CD-ROMs. Tenslotte heeft de gebruiker van de mediatheek ook toegang tot het internet voor de laatste actualiteiten op het vlak van sterrenkunde en aanverwante wetenschappen.

Adres: Stedelijk Domein Beisbroek, Zeeweg 96
8200 Sint Andries
West-Vlaanderen
Mail: info@beisbroek.be
Tel: 050 39 05 66
Website: http://www.beisbroek.be